Hogyan válhatok gyorsan keresett szoftverfejlesztővé tapasztalat nélkül?

Mindannyian ismerjük a pályakezdők karrierproblémáját. Minden évben szoftverfejlesztők ezrei végeznek tanulmányaikkal. Közülük sokan félnek, hogy nem találnak munkát, mert nincs tapasztalatuk.

Emlékszem, hogy amikor én végeztem 2006-ban, elvártam, hogy magas legyen a kezdőfizetésem. Akkoriban nettó 250 ezer forintot tűztem ki magamnak. Két OTDK első hellyel, EU-s kutatási projekttapasztalattal, és több publikációval a hátam mögött ez nem is volt irreális elképzelés. A piac viszont rendre nettó 150-200 ezer forintra árazta be a munkám értékét, hiszen nem volt releváns tapasztalatom. A mai kezdőfizetések már lényegesen jobbak. Ott és akkor viszont az utolsó félévben döbbentem rá, hogy gond van. Ebben a cikkben most azzal foglalkozunk, hogy mit tehetsz, hogy minél gyorsabban válogathass a jobbnál jobb lehetőségek közül.

A megoldás a személyes márkád tudatos építésében rejlik. Mi is az a személyes márka? Vizsgáljuk meg egy kicsit részletesebben.

A személyes márka fontossága

A személyes márka tartalmaz mindent, amit meg lehet rólad tudni. Ide tartozik az önéletrajzod, a portfóliód, a tudományos diákköri tevékenységed, a blogbejegyzéseid, a nonprofit tevékenységekben való szerepvállalásod, a GitHub profilod, a Twitter és a Facebook profilod, a tanúsítványaid, a hobbijaid. Emellett ide tartozik az öltözködésed, a hanghordozásod, egy szóval minden, amit rólad meg lehet tudni.

A személyes márka alapja a konzisztencia, amely egy adott ígéretet közvetít rólad. Ha szabadúszó vagy, azt akarod elérni, hogy a leendő ügyfeleid sorba álljanak azért, hogy egy jól meghatározott problémát oldj meg, mint például a szociális média marketing szoftveres automatizálása. Hasonlóan a McDonald’s ígéretéhez, hogy a Big Mac a világ minden táján ugyanolyan minőségi elvek szerint készül.

Az értékrended jelentős szerepet játszik a személyes márkád kialakításában. Tanácsadó cégnél szeretnél a munkatársaid kárára érvényesülni mint konzultáns, vagy egy startup cégben szeretnél kötetlen munkaidőben babzsákokon dolgozni mindenféle politikai játszma nélkül?

Érdemes meghallgatni, hogy mit gondol Brian Tracy a személyes márkaépítésről.

A személyes márkád építése ajtókat nyit meg előtted

A legtöbb szoftverfejlesztő, engem is beleértve, félelmeket társít a leendő első munkahelyével kapcsolatban. Hiszen az egyetem, főiskola, vagy a legtöbb bootcamp csak a tudás megszerzésének lehetőségét adja. A diploma nem más, mint egy tanúsítvány, amely igazolja, hogy képes voltál valamit megtanulni. Se több, se kevesebb. A tapasztalat megszerzése a te feladatod a tanulmányaid alatt és a tanulmányaid után egyaránt.

A következő 18 lépés közül elég csak néhányat gyakorlatba ültetned ahhoz, hogy jelentősen kitűnj a tömegből. Amint ráérzel a sikeres szoftverfejlesztők gondolkodásmódjára, látni fogod, hogy a tömeg által képviselt átlag valójában igen alacsonyan van, így a tömegből kitűnni sokkal könnyebb, mint gondolnád. Ezt többezer önéletrajz átnézése után szűrtem le: a legtöbben hatalmas szarvashibákat vétenek az önéletrajzukban és az online jelenlétükben is.

Külön előny, hogy a személyes márkád építése alatt is tudsz pénzt keresni.

 1. Indíts egy blogot. Választhatsz, hogy megveszel egy domaint és fizetsz a hosting szolgáltatásért, vagy egy olyan szolgáltatást használsz, mint pl. a github.io. Hogy miről írj? Bármiről, amit tanultál. Én is ezt tettem a zsoltnagy.eu oldalon 2015 óta. Ma már annyi projektben veszek részt, hogy kevesebb időm maradt írni. Sok projektre úgy kértek fel, hogy az emberek felmentek a blogomra, tetszett nekik, amit írtam, és kapcsolatba léptek velem. Így dolgoztam együtt olyan cégekkel, mint a SitePoint, Apress, Educative, PacktPub.
 2. Készíts portfóliót. Találd meg a specializációdat, és indíts projekteket. Napjainkban a GitHub profil hatalmas előny. Lehet, hogy eleinte csak saját magadnak írsz szoftvert, de az igényességben nem köthetsz kompromisszumot. Ha profi alkalmazásokat fejlesztesz, előbb-utóbb ezek a projektek meggyőzik a leendő munkáltatóidat. Sokszor a GitHub profil tartalma lényegesen fontosabb, mint az egyetemi eredményeid. A munkaadóim közül soha senki nem nézett bele a diplomámba. A kódolási, szoftver architektúra, és vezetői tudásomat viszont rendszeresen felmérték.
 3. Hozz létre egy All Star LinkedIn profilt. Ezt úgy érheted el, hogy minden mezőt kitöltesz, ami rendelkezésedre áll. Robert Cialdini professzor szerint a befolyás egyik tényezője az, ha mások ajánlanak téged. Szerezhetsz néhány ajánlást (LinkedIn recommendation) és képesség-jóváhagyást. Utóbbi furcsán hangzik magyarul, a LinkedIn endorsement-nek nevezi angolul, és ez azt takarja, hogy a szociális hálódból több ember is tanúsíthatja, hogy értesz pl. a JavaScript programozáshoz. Tipp: egy bootcampen belül erősen ajánlott a csapatodból minél több tanulót felvenned LinkedIn-re. Ha konferenciára vagy meetup-ra mész, szintén érdemes LinkedIn kapcsolatokat építened.
 4. Vegyél részt hasznos projektekben az egyetemeden, főiskoládon, vagy a bootcampben. Egy bootcamp-nek kutya kötelessége felépíteni a portfóliód, hiszen ezért fizeted őket. Emlékszem, annak idején számítógépes grafikából a házi feladatom olyan jól sikerült, hogy hét évvel később is ott volt a portfóliómban, és tudtam demózni. Ki ne akart volna egy 3D-s 4x4x4-es tic-tac-toe-t játszani egy intelligens ellenféllel? Közben a játékteret lehetett forgatni, és fényforrások világították meg a lépéseket szimbolizáló golyókat. Ha főiskolára vagy egyetemre jársz, jó esetben Bachelors vagy Masters diplomamunkát fogsz írni. Ha bootcampre jársz, portfóliót készítesz. Válaszd meg a témádat okosan. Itt nem az a cél, hogy a kisebb ellenállás felé haladj és minél hamarabb letudd a munkát, hanem az, hogy miközben a portfóliódon dolgozol, építsd a személyes márkád.
 5. Legalább egy projektedben merülj el mélyebben, mint a többiben. Adj hozzá valami egyedi jellemzőt. Például lehet, hogy le szeretnéd klónozni a Trello vagy KanbanFlow szoftvert, de ez önmagában nem lesz még érdekes. Adj hozzá egy érdekes fordulatot, és az emberek mindjárt beszélni fognak a megoldásodról.
 6. Keress nyílt forráskódú projekteket, és járulj hozzá a forráskódjához vagy a dokumentációjához. Emlékszem, hogy 2012 körül volt egy cég, a 6wunderkinder. Az állásajánlatukban találkoztam azzal a kitétellel, hogy csak akkor küldjem be az önéletrajzom, ha mutatok egy GitHub pull request-et, amelyet elfogadott egy neves nyílt forráskódú projekt karbantartója. Sok cég átsiklik efelett, és bevallom, én sem találkoztam sok szoftverfejlesztővel, aki rendszeresen hozzájárul a nyílt forráskódú közösséghez. Talán ötszáz interjút vezettem, és ebből talán 30-50 szoftverfejlesztő foglalkozott ezzel a ponttal. Pedig még munkatapasztalatnak is el lehet adni, hiszen nem kell fizetést kapnod ahhoz, hogy tapasztalatot szerezz. Elég, hogy egy ismert projekt elfogadja az együttműködésed. Ezzel igazolja, hogy értékes a munkád.
 7. Rengeteg non-profit cég ajánl együttműködési lehetőségeket, főleg angolul. A non-profit nem feltétlenül jelenti azt, hogy ingyen dolgozol. Például az egyetemi éveimben EU-s és NKFP-s (Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program) projektekben vettem részt. A projektek célja nem a profittermelés volt, hanem a tudástőke építése. Az EU-s és magyar támogatásokból viszont fizetést kaptak a kutatók. Erről a lehetőségről majd később.
 8. Egyetemeken és főiskolákon számos olyan tevékenységben vehetsz részt, amelyek építik a személyes márkád. Például én harmadéves koromban már labort vezettem. Nem fizetett túl jól, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy egyetemi oktató bizalmat szavazott meg neked. Ha emlékszel Cialdini-re, ennek szociális értéke van (social proof). Néha a tárgy előadója foglalkozik veled és alaposan felkészít. Ha jó az oktató, ez sokat ér. Emellett, ki tudja, mit hoz a jövő. Egy másik pontban említett számítógépes grafika feladatomat egy Java laborvezető munkatársam osztályozta. Ránézett a játékra, játszott vele egyet, jól érezte magát, bele se nézett a forráskódba, és a maximális +3 jegy jutalmat adta nekem a vizsgára. Ezzel három-négy nap időt spórolt nekem, mert kettesre nagyon könnyű volt megírni a vizsgát. Emellett Java laborvezetőként egy másik doktorandusz munkatársam szólt nekem, hogy nincs ideje Java oktatást tartani a Széchenyi Könyvtár informatikusainak, és engem bízott meg a feladattal. Egy tíz alkalmas oktatásért cserébe az ipari kezdőfizetésem kétszeresét vihettem haza, és munkatapasztalatnak se volt rossz. Az MsC témavezetőm EU-s projektfeladattal bízott meg, és az egyetem fizetett alkalmazottja lettem.
 9. Egy bootcampen a lehetőségek korlátozottak. Egy milliós nagyságrendű tandíjért cserébe elvárom, hogy legyenek ipari kapcsolatai, így ott az a feladatod, hogy jól odatedd magad, és minél több céggel megismerkedj rajtuk keresztül. A másik megoldás, ha a bootcamp megtanít téged pénzt keresni az Interneten. Hiszen nekik is az az érdekük, hogy legyen miből kifizetned a csillagászati összegeket felemésztő tandíjat.
 10. Napjainkban a certification (tanúsítvány) iparág virágzik. Certified .NET developer, certified Java developer, certified Scrum master mind ismerős nevek az iparban. Miközben tanulsz, nézd meg, hogy milyen tanúsítványokat szerezhetsz be. Ezeknek a tanúsítványoknak lesz egy kisebb díja, de sokszor megéri belefektetni a pénzt. Ne aggódj, a későbbi pontokkal még fogsz tudni pénzt keresni tanúsítvány nélkül is. Fontos, hogy ne dőlj be a tanúsítványt készítő intézmény marketingjének. Például napjainkban divat a Scrum tanúsítvány. A Scrum Alliance lehúz egy kb. 1000 dolláros tanfolyammal, majd még egy vizsgát is fizetned kell. Ezt követően két évente fizetned kell a tanúsítvány megújításáért. A vizsgát egy mágikus 69%-os határ átlépésével abszolválhatod, ami azért különösen perverz ötlet, mert ezáltal a tanúsítvány értéke alacsonyabb, mint a konkurens scrum.org tanúsítványa, ahol 85%-ot kérnek. A scrum.org-nál nem kötelező a tanfolyam, csak ajánlják, de az egyik munkatársam pl. azt mondta, hogy megvett egy 10 dolláros könyvet, és abból megírta a tesztet majdnem 100%-ra. A teszt ára 150 dollár, és magasabb piaci értéke van, mint a Scrum Alliance tesztjének. Megállapítható, hogy sok tanúsító intézmény szándékos célja az anyagi lehúzás, így okosan kell megválasztani, hogy mibe fektetjük a pénzünket a karrierünk szempontjából.
 11. Tudtad, hogy akár ma kiadhatsz egy könyvet és eladhatod az Interneten úgy, hogy csak az 5%-át írtad meg? Én már öt könyvet adtam ki Leanpub-on, és már akkor vevőket szereztem, amikor még a könyvemnek csak a töredéke készült el. Ebből a cikk írásának időpontjában négy van fenn a Leanpub profilomon. Hogy hova tűnt az ötödik? Az Apress megvásárolta a kiadásának a jogát miután többszáz dollárnyi eladást generáltam. A könyv most itt érhető el, egy hajszállal professzionálisabb köntösben. Épp tárgyalok az Apress-szel egy másik könyvemről, így elképzelhető, hogy hamarosan az is lekerül a Leanpub-ról.
 12. Haladó személyes márkaépítési és pénzkereseti lehetőség a videószerkesztés. Ha közeleg a Cyber Monday, a Camtasia szoftverére adnak egy jelentős kedvezményt. Bár az ár még így is vetekszik egy certification vizsga árával, nekem nagyon megérte. Teljes munkaidő mellett a Camtasia megvásárlása után többezer eurónyi előleget kaptam videótanfolyamokért, és a jutalékokról a mai napig kapok negyedévente csekket. Nem kell színésznek lenned, sőt még az arcodat sem kell mutatnod ha ez nem a te asztalod. Screencast videókkal nagyon jó forgalmat lehet elérni. A screencast egy olyan műfaj, ahol kódolsz a képernyőn és közben magyarázol. Ha létrehozol egy Youtube csatornát, ez szintén hozzájárul a személyes márkádhoz. Ezer szoftverfejlesztőből talán egynek van releváns Youtube csatornája.
 13. A szabadúszó profil építése egy szintén nagyon profitábilis téma. Magyarországon valamiért a szabadúszó foglalkoztatási forma kevésbé elterjedt. Leginkább alkalmazotti munkaviszonyt lepleznek vele fél-legálisan. Amikor Máltán dolgoztam, felbéreltem egy szabadúszót, aki elmesélte nekem, hogy miután elkezdte ezt a tevékenyésget, annyi pénzt keresett, hogy otthagyta az évi több, mint tíz millió forintot fizető munkáját. A berlini munkahelyemen is felbéreltem egy szabadúszót, aki hasonló fejleményekről számolt be. A csapatom egyik tagját úgy vesztettem el, hogy megpályázott egy szabadúszó ajánlatot kétszer annyi pénzért, mint a fizetése volt. Nem is próbáltam marasztalni, csak megállapodtam vele, hogy ha megunja majd szól és megnézzük, hogy milyen körülmények között jön vissza. Nem jelentkezett. Ma valószínű több, mint évi 30 millió forintot keres. Ezeket a számokat azért írom forintba, mert gondolj bele, 2019-től évi 12 millió forintos értékhatárig KATA adózást is választhatsz. Ha ezt kimaxolod, számításaim szerint nem sokkal több, mint 5% adót fizetsz. Akárhogy is nézzük, könyvelővel mindennel együtt évi 10 millió forint nettó bevételre tehetsz szert, ami több, mint havi nettó 800 ezer forint. Ehhez még heti 40 órát sem kell dolgoznod, és te válogathatod meg az ügyfeleidet. Ez után a pont után felteszem a kérdést, ha ennek a módját te is megtanulhatnád, egy bootcamp tandíjának töredékéért, motiválna még a havi párszázezer forintos nettó kezdőfizetés? Ha elgondolkodsz a válaszon, rájössz, hogy miért tartom ma elengedhetetlennek egy szoftverfejlesztő karrierjében a freelancer profil építését.
 14. Tanulmányaid alatt tudományos versenyeken vehetsz részt. Én két OTDK-t (Országos Tudományos Diákkör) nyertem. Sajnos a másodikat csak munkába állásom után, de az első is számított, mert amíg mások 120-150 ezer forintos nettó kezdőfizetések között válogathattak, én elfogadhattam volna egy nettó 230 ezer forintos ajánlatot is, és a 200 ezer forint viszonylag könnyen elérhető volt számomra. Hozzáteszem, ezek még mindig 2006-os számok, azóta rengeteget változott a piac. Egy cég se foglalkozott az én témámmal, mégis értékelték az eredményeimet. Egyetemeken és főiskolákon a TDK egy lehetőség. Ha önmagadat képzed otthon, akkor a “competitive coding challenge” műfajt ajánlom. Ezek olyan kódolási versenyek, ahol algoritmusokat tervezel, és mások ellen versenyzel. Ezek a kihívások hasonlóak az esport-okhoz, csak sajnos a szakmán kívül kevés embert érdekelnek. A szakmán belül viszont hallottam nem egy példát, hogy a Google megkeresett jól teljesítő szoftverfejlesztőket. Nem egyszer ilyen kihívásokon jól szereplő szoftverfejlesztőket megkeresnek a piaci szereplők. Ha ez nem is történik meg, egy nap a Google állásinterjúján a 300 ezer svájci frankos fizetésed múlhat azon, hogy korábban megoldottál egy hasonló feladatot, mint amit az interjúztató kérdez tőled.
 15. A szakmai gyakorlat is egy lehetőség tapasztalatszerzésre. A fenti pontok után lehet már nem is lesz rá szükséged. Sajnos a szakmai gyakorlatok több okból el vannak hibázva. Egyrészt a munkáltatók nem bíznak a munkavállalóban, és csak gyengébb feladatokkal látják el őket. Mivel a munkavállaló nem termel, de a cég jól akar járni, így borzalmasan rosszul fizetnek ezek a gyakorlatok. Hiszen örülhetsz, hogy tanulsz. Vannak természetesen üdítő kivételek, példaként említhetem a Google-t. De a Google szinte mindenben üdítő kivétel, tehát ez nem újdonság. Ha gyakorlatra jelentkezel, válaszd ki a neked legjobban megfelelő helyet, ne csak tudd le a pár hónap szakmai gyakorlatot. Néha megkedvelnek, és ha jó munkát végzel, maradhatsz a cégnél akkor is, ha eleinte csak értelmetlen munkákat osztanak rád.
 16. Ha egy részmunkaidős állást találsz, javaslom, hogy ragadd meg a lehetőséget, amennyiben ez nem megy a tanulmányaid kárára. Ha önmagadat képzed, heti húsz óra nem fog hiányozni a tanulmányaidból. Ha nappali tagozatos vagy, akkor minimális számú kredit mellett működhet a munkatapasztalat, és a munkaadóddal el kell fogadtatnod, hogy néha ZH-ra vagy vizsgára mész be. Természetesen itt is vannak olyan lehetőségek, amelyekre ritkán gondolunk. Ha tudsz angolul, beírod stackoverflow-ba, hogy remote job-ot keresel. A remote job otthonról végezhető munka. Az amerikai kontinensen ez elterjedtebb, mint Magyarországon. Ezeket a munkákat jellemzően az esti órákban otthonról tudod végezni, miközben az amerikai kontinensen munkaidő van. Időarányosan akár két-háromszor annyit is kereshetsz, mint a leendő magyar kezdőfizetésed. KATA adózással még jobb helyzetben leszel. Kell ennél jobb munkahely? Tanulsz, és közben gyűlnek a referenciáid LinkedIn-en. Tudom, sokaknak kétségei vannak ezzel kapcsolatban. Ha kinézel egy céget és nem szavaz neked bizalmat, felajánlhatod, hogy egy vagy két hétig próbáljanak ki ingyen, önállóan fogsz dolgozni. Mit veszíthetsz? Ez a szakmai gyakorlatod. Valós szakmai gyakorlaton úgyse kereshetnél sokkal többet. Itt meg ha megkedvelnek, két háromszor annyi pénzt viszel haza, mint egy magyar pályakezdő informatikus munkavállaló egy MsC diplomával a zsebében. Ha meg nem kedvelnek meg, mi történik? Semmi, van munkatapasztalatod, amit kiírhatsz LinkedIn-en, és még tanultál is.
 17. Emlegettem a KATA adózást. Ehhez egyéni vállalkozás szükséges. Ilyenkor freelancer vagy, magyarul szabadúszó. A munkaadóid és leendő ügyfeleid nem fogják megnézni a bankszámládat, hogy mennyi pénz jött be. Ha céget alapítasz, te határozod meg a pozíciódat. Lehetsz alapító, ügyvezető, vagy technikai igazgató. Ezáltal a junior fejlesztő pozíciót akár alapból át is tudod ugrani, és rendes szoftverfejlesztőként kezdhetsz az iparban.
 18. Tanulj az érzelmi intelligenciáról. A Forbes felmérése szerint az EQ az egyetlen mérhető intellektuális tényező, ami pozitív korrelációban van a fizetéseddel. Ezeket a képességeket ritkán tanítják egyetemeken, főiskolákon. Egyes bootcampek talán felületesen érintik a témát, de az érzelmi intelligenciád fejlesztése a te dolgod.

Remélem, találtál új információt ebben a 18 pontban. A legnagyobb veszély egy ilyen cikkben az, hogy az olvasó bólogat, hogy igen, meg lehet csinálni, majd lemondóan sóhajt, hogy “nekem úgyse sikerülhet, én nem vagyok zseni”. Érthető kifogás, hogy “elhiszem, neked két OTDK-val, egy EU-s projekttel, laborvezetői munkával és szabadúszó tapasztalattal a zsebedben könnyű volt jó állást találni”.

Hát nagyon nem volt az. Sőt, lelövöm a poént, hogy annak idején egy olyan munkahelyre mentem el, ahol a kezdőfizetésem nettó 150 ezer forint volt, mégis ez volt életem egyik legjobb döntése a képességeim és a kapcsolati tőkém fejlesztése szempontjából. Az első munkaadómat nem érdekelték az egyetemi eredményeim. A hozzáállásom, a gondolkodásmódom, és a képességeim döntöttek.

Ma többek között ennek köszönhetem, hogy ezt az összeget egy nap munkával meg tudnám keresni ha ez lenne a célom.

Utólag látom, hogy miért volt jó nekem az akkor igen furcsának mondott döntésem. Emlékszem, pár évvel diplomázás után elmentem egy egyetemi évfolyamtalálkozóra, és egy évfolyamtársam ott méregetett, és egyszerűen nem tudta megérteni, hogy miért tettem amit tettem. Azt hitte, hogy teljesen elment az eszem, és a történetem után látványosan kerülte a társaságom. Talán felsőbbrendűségi komplexusa volt, vagy csak így igazolta, hogy az ő igen unalmas állása hiába fizetett akkor jobban, utálta az egészet, és nem volt perspektívája a változásra.

Egy döntés következményei viszont árnyaltabbak. Ha a 230 ezer forintos állást választom, ott is megtaláltam volna a számításom. Az ügyvezető mondta is, hogy az volt a terve velem, hogy másfél éven belül megduplázza az áram, és bankoknak ad el szabadúszóként. Talán ma válogathatnék az 1000-1200 svájci frankos napidíjú banki állások között, és ma csak 800-900 frankos állásokat pályázhatok meg. Ekkor viszont lehet, soha nem osztottam volna meg a tudásomat másokkal, egy rosszabb minőségű életet élnék, és nem lennék vállalkozó.

A te szempontodból egy lényeges üzenete van ennek a bejegyzésnek: a komfortzónán kívül kezdődik az élet. Ha azt csinálod, amit mindenki más csinál, azokat az eredményeket fogod kapni, amelyeket a többiek is kapnak.

Bár abban is tudunk neked segíteni, hogy egy junior fejlesztői állást sikerrel megpályázd, ennél többet is elérhetsz. Ha az az álmod, hogy junior fejlesztő legyél, és lassan lépegess a ranglétrán, semmi gond, lehet, ez következik az értékrendedből, állj ki érte. Ha viszont szabadúszó szeretnél lenni vagy külföldön szeretnél dolgozni, a programjainkban ehhez is találsz elég segítséget. A cikk írásának időpontjában már tíz év külföldi tapasztalatot szereztem. Dolgoztam Magyarországról máltai cégnek kapcsolatok nélkül. Dolgoztam Berlinből kanadai, brit, amerikai, ausztrál, indiai, és még ki tudja milyen nemzetiségű cégnek szabadúszóként.

De elég belőlem, felhozhatom példaként egy ismerősömet, aki középiskolában minden évben majdnem megbukott. A reál tárgyakat semmi kedve nem volt tanulni. Valahogy szerzett egy főiskolai diplomát, és ma Svájcban dolgozik, szerintem több pénzt keres, mint én. Ezt adja az érzelmi intelligencia, hiszen ma ő úgy gondol magára, mint egy értékes ember, aki problémákat old meg és felelősséget vállal. Nem úgy, mint valaki, aki nem viszi semmire, hiszen majdnem megbukott matematikából. Az erős önképe lehetővé teszi, hogy profiként érvényesüljön.

Ha tudod, hogy ezt hogyan érheted el, és értesz egy kicsit a szoftverfejlesztéshez, hidd el, te is meg tudod csinálni. Lehet, hogy a technikai tudásodat kell fejleszteni. Lehet, hogy az érzelmi intelligenciádat. Az is lehet, hogy csak egy kitaposott útra van szükséged. Bármilyen helyzetben legyél is, megtaláljuk a módját, hogy elérd az álmaid.

Scroll to Top