Havi 3 millió forint fizetés programozással?

Kiváncsi vagy, hogyan lehet 3 millió forintos fizetést elérni programozással havonta? Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan aknázhatod ki a programozásban rejlő lehetőségeket és hogyan tehetsz szert nagyobb bevételre Frontend fejlesztőként. Akár kezdőként is számos lehetőség áll rendelkezésedre a megszerzett tudásod hasznosítására. Megnézzük a hazai és a szomszédos országokban milyen kereseti lehetőségek vannak alkalmazottként, valamint megvizsgálunk más alternatívákat is, amelyek segítségével magasabb bevételhez tudsz jutni.

Először is, nézzük meg a hazai piaci lehetőségeket alkalmazottként.

Magyarország egyik legnagyobb fejvadászcégének adatai alapján elmondható, hogy itthon továbbra is nagy a munkaerőhiány a szakmában, mivel a növekvő munkaerő keresletet nem tudja lekövetni a képzett munkaerő utánpótlása. Emellett a jól képzett munkaerőre még nagyobb az igény. Ez azt eredményezi, hogy a cégek között a verseny nagyobb lett. Ezzel végső soron a munkavállalók járnak jól, mert így a bérek tovább emelkednek.

A Glassdor, a NoFluffJobs és a Hays tavalyi évi fizetési adatai szerint a Frontend fejlesztő állások bérei a következő szerint alakultak:

PozícióMinMaxÁtlag
Junior Frontend Fejlesztő650 0001 000 000850 000
Senior Frontend Fejlesztő1 000 0001 450 0001 300 000

Ebből is látható, hogy kezdőként alkalmazotti jogviszonyban nem igazán érhető el a havi 3 000 000 Ft-os fizetés, hacsak nem rendelkezel valami egyed specifikus tudással, amit rajtad kívül nem sokan képesek hasznosítani, mert abban az esetben, ha te vagy az a néhány ember egyike, aki meg tudja oldani a felmerülő problémát, bármennyit elkérhetsz a munkádért.

Külföldi fizetések

Ausztria

Most nézzük meg, hogy mi a helyzet a környező országokban. Ausztria, Németország és Svájcot fogjuk megvizsgálni, hogy alkalmazotti létben ott mennyit lehet keresni.

Ausztriában a Glassdoor, Linkedin és a Grabjobs adatai alapján egy Junior Frontend fejlesztő fizetése €36 000 – €44 000 között van egy évben. Senior fejlesztőként €50 000 – €60 000 között mozog a kereset. Ezek az adatok alapján Ausztriában junior pozícióban havonta kb. 1 400 000 Ft-ot, senior pozícióban 1 900 000 Ft-ot is meglehet keresni havonta.

Itt a havi fizetés számai csalókák is lehetnek, mivel Ausztriában jár 13. és 14. havi bér is jár, ezért az éves fizetést 14 részre kellene elosztani, de a táblázatban csak 12-vel van osztva az összehasonlíthatóság miatt.

PozícióMinMaxÁtlag
Junior Frontend Fejlesztő1 150 0001 400 0001 250 000
Senior Frontend Fejlesztő1 600 000 1 900 0001 750 000
1 Euró → 380 Ft értéken került átváltásra a táblázatban.

Ha kiváncsi vagy, hogy az éves bruttó fizetés mekkora nettó bevételhez képest havonta, illetve ez alapján mennyi 13. és 14. havi bér jár Ausztriában, akkor ezt az oldalt ajánlom.

Németország

Ha kicsit odébb megyünk és Németországban nézzük meg a Glassdoor, Linkedin és a Grabjobs oldal adatait, akkor azt láthatjuk, hogy Ausztriához képeset a számok növekednek.

Itt már kezdő Frontend fejlesztőként €44 000 és €52 000 közötti bért is meg lehet keresni. Ha pedig már Senior szintű fejlesztő vagy, akkor €56 000 és €74 000 közötti fizetésed is lehet. Ez azt jelenti, hogy havonta kezdő fejlesztőként akár 1 650 000 Forintot, és tapasztalt fejlesztőként akár 2 340 000 Forintot is megkereshetünk havonta. A címben szereplő fizetést még itt sem tudjuk elérni, de itt már meg lehet közelíteni a havi 3 millió Forintos keresetet.

Ha kiváncsi vagy, milyen a tökéletes önéletrajz Németországban, akkor ezen a linken megtudhatod.

Ezek a keresetek havi lebontásban a következőképpen alakulnak forintra átváltva:

PozícióMinMaxÁtlag
Junior Frontend Fejlesztő1 400 0001 650 0001 250 000
Senior Frontend Fejlesztő1 800 000 2 350 0002 000 000
1 Euró → 380 Ft értéken került átváltásra a táblázatban.

Svájc

Most nézzük meg, hogy Svájcban mi a helyzet és ott milyen fizetés lehet elérni alkalmazottként.

Itt is a Glassdoor, Linkedin és a Grabjobs oldal adatait vesszük alapul és ez alapján nézzük meg a kereseti lehetőségeket Svájcban a tapasztalattól függően.

Itt kezdő fejlesztőként CHF 60 000 és CHF 90 000 között mozoghat. Senior fejlesztőként CHF 83 000 és akár CHF 120 000 között is lehet keresni. Ez azt jelenti, hogy Svájcban Senior fejlesztőként meg lehet keresni a havi 3 millió Forintot alkalmazottként.

PozícióMinMaxÁtlag
Junior Frontend Fejlesztő1 925 0002 900 0002 375 000
Senior Frontend Fejlesztő2 650 000 3 850 0003 250 000
1 Svájci frank → 385 Ft értéken került átváltásra a táblázatban.

Természetesen minden esetben figyelembe kell venni azt, hogy ezek az adatok átlagfizetési adatok, ettől lehet többet is és kevesebbet is keresni. Egy adott országon belül is nagy különbségek lehetnek az egyes régiókban elérhető fizetések között ugyanabban a munkakörökben.

Továbbá külföldi munkavégzés esetén érdemes megvizsgálni az adott országban, városban felmerülő megélhetési költségeket is. Lehet, hogy több a fizetés Svájcban, de jóval magasabbak lesznek a kiadásaid is havonta Magyarországhoz képest.

Távmunkában elérhető fizetések

forrás: unsplash.com

Egy esetleges lehetőség lehet, ha távmunkában dolgozol külföldre. Ilyenkor még el sem kell költözni külföldre, így a kiadásaid is alacsonyabban tarthatóak.

Munkaközvetítő cég

Több munkaközvetítő cég is van már a piacon, akik azzal foglalkoznak, hogy cégeknek munkaerőt biztosítanak. Ilyen a remote.com és a toptal.com. Ilyenkor az állásközvetítő cég keresi meg neked a munkát, a te dolgod pedig csak az, hogy a programozással foglalkozz. Az ilyen cégekhez való bekerülés is állásinterjún keresztül történik. A Glassdoor adatai alapján web fejlesztőként $80 000 – $130 000 között lehet keresni a remote.com-nál, ami körülbelül havi 2 300 000 Ft és 3 700 000 Ft között van. Nem csak a tudás miatt lehet ekkora eltérés a fizetés között, hanem azért is, mert a remote.com kompenzálja a fejlesztők fizetéseit a lakóhelyüktől függően.

Szabadúszói fizetések

Egy másik távmunka lehetőség a szabadúszó lét. Ha körbenézel az Upwork vagy PeoplePerHour szabadúszó állásközvetítő oldalakon, akkor láthatod, hogy, akár a Programozás Karrier kurzusain belül elsajátított technológiákkal és tudással lehetséges az 55 dolláros óradíj elérése. Azaz havi 160 munkaórával körülbelül 3 000 000 Ft-ot lehet megkeresni. Természetesen szabadúszóként némi kockázatot is vállalsz, mivel neked kell az ügyfeleidet megkeresni és kapcsolatot tartani velük.

Trükkök és egyéb lehetőségek fizetésed növelésére

Ha nem szeretnél hosszabb ideig külföldre költözni, de szeretnél nagyobb fizetést elérni, akkor érdemes multi cégeket megcélozni. Külföldön elkezdesz dolgozni egy multinacionális cégnél és ott lépegetsz előre a ranglétrán. Mikor már a céges struktúra részévé váltál, akkor visszaköltözöl Magyarországra és átkéred magad a cég magyarországi részlegébe. Ilyen esetben sok cég nem igazítja a fizetést az itthoni céges fizetésekhez, így megtarthatod a külföldön megszerzett béredet. Így magasabb bérsávot érhetsz el, mintha itthon kezdtél volna el dolgozni az adott cégnél.

Vannak olyan nagy cégek, akik azért fizetnek, hogy tanulj és fejlődj. A céljuk az, hogy a későbbiek során minél hasznosabb tagjává válj a cégnek. Ezek a pozíciók az intern, azaz gyakornoki pozíciók. Mit csinál egy intern? Egyszerű feladatokat old meg, az ideje nagy részét tanulással tölti. A Google a levels.fyi adatai szerint $63 órabért fizet internship pozícióban. Ez több, mint havi 10 080 USD, am már több, mint havi 3 millió forint bevételt jelent azért, hogy tanulj.

De természetesen ezeket a pozíciókat nem egyszerű megszerezni. Az interjú folyamat hosszú és nehéz, illetve némi szerencsére is szükséged lehet. Ha egyszer sikerül egy nagy tech cégnél intern pozíciót megszerezni, akkor onnantól kezdve az egész IT világ megnyílik számodra.

Összefoglaló

Összeségében elmondható, hogy a programozás területe rengeteg lehetőséget nyújt számodra. Az alkalmazotti lét mellett a munkaközvetítőn keresztüli távmunka és a szabadúszás is kínál bevételi lehetőséget. Érdemes minden lehetőséget figyelembe venni és számodra a legmegfelelőbb utat választani. Fontos azonban, hogy mindig fejlesztd magad, tájékozódj a piaci trendekről és igényekről, valamint képben legyél a legújabb technológiákkal annak érdekében, hogy továbbra is piacképes maradj.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük