Egy jól működő K+F+I csapat összeállítása

„Egy adott módon való viselkedésre, a közös célhoz való hozzájárulásra és a többiekhez való viszonyulásra való hajlam.” Így határozta meg Belbin 1985-ben a „csapatszerepet”. Ahogyan korábbi cikkünkben már írunk erről rendkívül fontos ismernünk a különböző szerepeket, hogy vezetőként bármikor össze tudjuk szedni a szükséges csapattagokat, illetve le tudjuk ellenőrizni őket csapat kompatibilitás szempontjából.

Ebben a cikkben szeretnénk egy hatékony és látványos módszert az olvasó kezébe adni, amellyel maga is gyorsan el tudja végezni a szükséges lépéseket:

  1. Első lépésként kérje meg a leendő csapattagokat, hogy próbálják lepontozni magukat 0-10-ig, az egyes csapatszerekre vonatkozóan. Akkor adjanak 0-t, ha egyáltalán nem tudják magukat elképzeli az adott szerepben. Akkor adjanak 10-et, ha ezt a szerepet nekik találták ki. Előnyös, ha közben egymással is kommunikálnak, esetleg konszenzusra jutnak.

Alakító: ……… pont (bátor, lendületes, nyomás alatt jól működik, krízistűrő)
Megvalósító: ……… pont (fegyelmezett, megbízható, konzervatív, hatékony, dolgozik)
Befejező: ……… pont (aprólékos, precíz, lelkiismeretes, tökéletesség, határidők)
Összehangoló: ……… pont (elnök, levezető, menedzser, magabiztos, delegál, lekövet)
Csapatmunkás: ……… pont (együttműködő, szelíd, diplomatikus, közvetít, kiegyensúlyoz)
Erőforrás-kutató: ……… pont (lelkes, kommunikatív, extrovertált, optimista, kapcsolatok)
Feltaláló: ……… pont (kreatív, képzelőerő, lelkes, zseni, egyedi gondolkodásmód)
Megfigyelő: ……… pont (stratégia, értékelő, higgadt, mérlegel, nem túl lelkes)
Specialista: ……… pont (egyetlen cél, szaktudás, elmerül a részletekben, introvertált)

  1. Ha ezzel kész vagyunk, akkor ábrázoljuk egy diagramon az összes csapattag eredményét az alábbiakhoz hasonlóan (most csak három csapattag pontjait ábrázoltuk).

Inline image

  1. Most rajzoljuk meg a burkológörbét az alábbiak szerint. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy a feketével ábrázolt csapatunk milyen mértékben fedi le a lilával ábrázolt, ideális csapatösszeállítást.

Inline image

  1. És most már csak egy feladatunk maradt: úgy kell módosítani a csapatösszeállításon, hogy a diagramon a lehető legnagyobb területet elfoglalja csapatunk.

Sok sikert a csapatod előállításához!