Új vezető a fejlesztői csapat élén I.

Az alábbiakban néhány ötlettel szeretnénk szolgálni újdonsült műszaki vezetők számára.

  • ÚJ VISELKEDÉSMINTÁK: Az új munkakörben új viselkedésminták alkalmazása szükséges az adaptálódáshoz. Ezt fogadjuk el! Ha a régi viselkedésmintáinkat hozzuk át az új szerepünkbe, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek.
  • FALKAVEZÉR: Újdonsült vezetők egyik legnagyobb hiába, hogy túl korán akarnak falkavezérré válni, és olyan döntéseket meghozni, amelyek népszerűtlenek a beosztottak körében. A második legnagyobb hiba, ha ezeket a döntéseket nem hozzuk meg.
  • ELVÁRÁSOK: Nagyon fontos, hogy az új vezető érthető, elérhető (nem irreális) célokat és elvárásokat állítson fel a beosztottak számára. Ez alapfeltétele a hatékony munkának. Természetesen gondoskodni kell a lekövetésről is, anélkül ugyanis az egész nem ér semmit. Kerüljük a homályos célkitűzéseket!
  • ÖNMÉRSÉKLET: Új feladatkörben nem szabad egyszerre sok újítást végezni. Ez ugyanis megosztja az erőforrásainkat és egyszerre több oldali támadásokat von maga után. Elég, ha csak kicsit vagyunk népszerűtlenek, mint új főnök. Ez persze nem azt jelenti, hogy vonuljunk vissza a komfortzónába!
  • ÓVATOS DÖNTÉSEK: Soha nem szabad olyan döntéseket meghozni, amelyekhez nem állt rendelkezésre kellő mennyiségű információ, főleg egy új szerepkörben. Ez nem csak veszélyes a cég szempontjából, de még a beosztottak új vezető iránti megelőlegezett bizalmát is csökkenti. Amíg nem ismerjük csapatunkat, nehéz eldönteni, hogy mindenki a helyén van-e. Ha ez sikerült, akkor már nem kell tovább halogatni a nehezebb döntéseket.
  • VEZETŐI SZEREP, DELEGÁLÁS: Még műszaki területen is elképesztően fontos a vezetői szerep politikai és kulturális oldala, hiszen egy vezetőnek elsősorban a csapatvezetése a feladata, az operatív, technikai munkát a beosztottaknak kell végezni. Ha a vezető túl sokat foglalkozik a megvalósítással, és elveszik a részletekben, az súlyosan ronthatja a hatékonyságot. Minden esetben törekedni kell a delegálásra!
  • HOLISZTIKUS SZEREP: Vezetőként fontos, hogy látókörünk inkább holisztikus legyen, mint speciális. Az új szerepkörben át kell alakítanunk magunkban a mérnökként egyértelműen preferált specialista hozzáállást egy sokkalta átfogóbb, szélesebb látókörű vezetői funkcióra.
  • HORIZONTÁLIS KAPCSOLATOK: Nem szabad továbbá elhanyagolni a főnöki és beosztotti kapcsolatok mellett a horizontális, kollegiális kapcsolatokat sem. Egy új vezetőnek ezek az egyenrangú kapcsolatok, munkatársak fognak támogatást nyújtani és tanácsadóként szolgálni pályája elején.
  • A FŐNÖK: A főnökkel több szempontból is megéri jóban lenni! Keressük a társaságát, főleg akkor, ha ő ezt nem teszi magától. Legyünk tisztában a főnökünk elvárásaival és informáljuk őt arról, hogy éppen milyen feladatokkal küzdünk. Ne legyenek meglepetések, azonnal informáljuk főnökünket probléma esetén. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket a problémákat ne tudnánk megoldani. Erről is tájékoztassuk tehát. A vezetők szeretik, ha nem csak problémákkal megyünk hozzájuk, hanem tervekkel is az elhárítására vonatkozóan. Nagyon röviden informáljuk főnökünket, hogy mik a fő céljaink és ő miben segíthet nekünk a megvalósításban. Inkább kínáljunk kevesebbet, többet adva, mint fordítva. Minden esetben a mi feladatunk a főnökhöz való alkalmazkodás! Az irreális főnöki elvárásokat terelgessük helyes mederbe, és folyamatosan ellenőrizzük, hogy még aktuálisak-e. Informálódjunk a főnöki prioritásokról! Végül, az egyik legnehezebb feladat, hogy „vágódjunk be” azoknál a kollégáknál, akik véleménye fontos a főnök számára.
  • KORAI SIKEREK: Törekedni kell a korai sikerekre, amelyek magának a vezetőnek is lendületet adnak, továbbá a csapatnak is bizonyítékként szolgálnak az új vezetőjük képességeit illetően. Ezek segíthetnek abban is, hogy a csapat felpörögjön és az új vezető segítségével új teljesítményekre legyen képes. Folyatása következik… Sok sikert az első hónapokhoz!