Önéletrajz: Milyen a tökéletes németországi CV?

A szakmai önéletrajz általános elemei

Foglaljuk össze, hogy mik egy európai típusú önéletrajz általában megkövetelt elemei [link]:

 • Bal felülre egy nagybetűs név, kiemelve a vezetéknevedet.
 • A neved alá egy egy soros leírás, amely egyértelműen meghatározza a területedet, beosztásodat.
 • Ez alá jöhet egy rövid bekezdésnyi, minél konkrétabb információkat tartalmazó összefoglaló, amely kifejez téged, és amely egy tömör választ ad az álláshirdetésben megfogalmazott követelményekre.
 • Felülre kell elhelyezni az elérhetőségeidet és a profilképedet.
 • Ezt követi a munkatapasztalatok leírása, amelyben beszámolhatsz az eredményeidről.
 • A munkatapasztalatok után írj a saját projektjeidről.
 • Ez után egy rövid részben következik a képzési előéleted leírása.
 • A nyelvtudásnak is érdemes szentelni egy külön részt az oktatás alá, vagy mellé.
 • Az önéletrajz-od további, opcionális elemei pedig a szakmai erősségek és szociális erősségek kimutatása, a szakmai utak és tagságok, az esetleges publikációk, könyvek, és végül az érdeklődési területeid listája.
 • Az önéletrajz-odat ne felejtsd el frissen dátumozni.
 • Az elkészült önéletrajz-ot mentsd el pdf-két és írd át úgy a fájlnevet, hogy egyértelműen azonosítható legyen.

Hogyan módosítsd a szakmai önéletrajz-odat a német munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően?

Most pedig nézzük, hogy egy németországi pályázathoz hogyan kellene módosítanod az önéletrajz-odat.

Induljunk ki abból, hogy IT, vagy mérnöki területen keresel munkát. Ebben az esetben nagy valószínűséggel rengeteg munkalehetőséged lesz német nyelvtudás nélkül is. Ebből következően az önéletrajz-odat angolul adod majd le, amelyet háromszor is ellenőrizz le nyelvhelyességi szempontból. Ebben az országban ugyanis a pontosság nagyon fontos kiválasztási szempont.

Milyen standard elemei vannak egy mai német önéletrajz-nak?

 • személyes adatok
 • munkatapasztalat
 • képzések
 • képességek
 • saját projektek, ha vannak
 • hobbi, érdeklődési körök

Alapvető paraméterek

Abszolút elfogadott, hogy az önéletrajz-od kétoldalas legyen, nem szükséges mindent rápréselni egy lapra. Természetesen a nagyon sok munkatapasztalattal rendelkező kollégáknak ennél lehet hosszabb önéletrajz-a is. Azonban azt tudni kell, hogy a CV hosszának növekedése radikálisan csökkenti az áttekinthetőséget, és ezzel a bejutás valószínűségét. Fő szempont a jól strukturáltság és az olvashatóság legyen. Egy német CV elkészítése nem kimondottan kedvez a kreatív elméknek.

A német önéletrajz-okban nem szokott helyet kapni a karriercélokról, vagy a motivációkról szóló rész, továbbá a személyes képességek összefoglaló bekezdése sem a név alatt. Erről a kísérőlevélben szokás írni.

Németország esélyegyenlőségi és foglalkoztatási törvényei szerint is illegális valakit megkülönböztetni például vallási, faji vagy nemi alapon. Ezért manapság már elég, ha személyes adataid közül a nevet, címet, országot, a születési dátumot és helyet, továbbá a nemzetiséget adod meg. Utóbbi azért fontos, hogy szükséged van-e munkavállalási vízumra. A családi állapotod megadása opcionális. A profilfotó hiánya sem kizáró ok ma már, de azért valószínűleg egy professzionális és megnyerő fotó növelheti az esélyeket, ezért kihagyása nagy hiba lenne.

A német önéletrajz-okban gyakori az egyébként nem feltétlenül releváns középiskola, gimnázium megadása is. Emelett ahol lehet, írjuk be a végzettségünk minősítését, végső pontszámát. A rossz minősítéseket nem érdemes elrejteni, mert a német munkahelyeken többnyire kérik az irataink másolatait is. Az értékelések megadásánál ne feledd, hogy Németországban 1 a legjobb és 4 a legrosszabb jegy!

Folytonosság

Még két fontos tényezőt érdemes figyelembe venni. Az német munkáltatók nem szeretik a foghíjas önéletrajz-okat. Azt szeretik látni, hogy a középiskola végétől folyamatosan dolgoztál valahol. Ezért ha valamilyen oknál fogva ez nem így volt, akkor mindenképpen írd le, hogy hol voltál és mit csináltál azokban az években, amikor nem egy cégnek dolgoztál.

Ez lehet egy hosszabb nyelvtanfolyam is, de lehet akár családi ügy, vagy szülés. A másik körülmény, hogy Németországban minden alkalmazott jogosult a korábbi munkáltatójától standard referencialevelet kérni, amelyet bemutathat a következő cégének. Ezért a munkáltatók nem szívbajosak ezeket az írott referenciákat tőled is elkérni, sőt a korábbi munkáltatóknál ellenőrizni.

A munkatapasztalatok felsorolásánál meg kell adni a munkaviszony helyét, továbbá a kezdő és befejező dátumát hónapra pontosan. Fontos, hogy feltüntetsd a munkaviszonyod típusát, vagyis hogy főállású, félállású, gyakornok vagy éppen szabadúszó voltál a cég életében. Ha egy cégnél több beosztásban is dolgoztál az évek alatt, akkor azokat külön vázlatpontban szerepeltesd. 

Nyelvtudás és bizonyítékok

Németországban német nyelvtudás nélkül is lehet munkát találni, főleg a multiknál. Mindazonáltal természetesen némi német tudással felvértezve nagyban növelheted esélyeidet. 

Nagyon fontos, hogy az önéletrajz-odban említett összes végzettséghez tartozzon egy hiteles másolat. Továbbá nem hátrány, ha rendelkezel néhány korábbi munkáltatótól szerzett referencialevéllel, legalább angol nyelven.

Ne feledd: az önéletrajz-odat úgy kell megszerkesztened, hogy arról a HR-es kolléga 7-12 másodperc alatt el tudja dönteni, hogy alkalmas vagy-e a meghirdetett pozíció betöltésére. Gondolj úgy az önéletrajz-odra, mint szakmai életed marketing anyagára.

Az önéletrajz-odat ne felejtsd el dátummal, hellyel és aláírással ellátni. Továbbá többször is ellenőrizni helyesírás és elgépelés szempontjából elküldés előtt!

Anyagaink folyamatosan bővülnek, ezért érdemes külülnézned a www.programozaskarrier.hu oldalunkon, illetve Youtube csatornánkon is.

Innen folytatjuk a következő anyagban.