Milyen a tökéletes európai CV (szakmai önéletrajz)?

önéletrajz

Az álláskeresés legfontosabb eleme az önéletrajz

Az álláskeresés legfontosabb dokumentuma a szakmai önéletrajz. Mivel a legtöbb esetben a munkáltatók HR osztályai kevesebb, mint 10 másodpercet foglalkoznak a beküldött önéletrajz-oddal, ezért elemi fontosságú, hogy egy tökéletesen megszerkesztett, tömör és lényegre törő anyaggal találkozzanak. Ezzel elkerülöd, hogy a kukában landoljon az önéletrajz-od.

Hasonlóan fontos az is, hogy az önéletrajz-odat az adott ország piacára szabd rá. Például amíg Németországban az önéletrajz-ok nélkülözhetetlen eleme az igazolványkép, addig Kanadában lehetséges, hogy a kép miatt dobják félre a jelentkezésedet. Észak-Amerikában ugyanis nagyon óvatosan bánnak az ember személyes adataival a diszkrimináció miatt. Nem kérdezik a korod, a nemzetiséged, vallásod. Európában viszont ezek az adatok kívánatosak egy önéletrajz-ban.

A szakmai önéletrajz elemei

Az önéletrajz-od címsorába ne írd azt, hogy CV, Curriculum Vitae vagy Resume! Ide a neved jön, nagy betűkkel. Jobb felülre jöhet egy “igazolványkép”. Olyan, lehetőleg fehér hátterű képet válassz, amelyet a jövőbeli kollégáid meglátva azt mondják majd, hogy szívesen dolgoznának veled.

Az önéletrajz-od felső részében add meg a legfontosabb elérhetőségeidet. Egy postacím, egy telefonszám körzetszámmal, egy professzionális e-mail cím, lehetőleg a teljes neved valamilyen formában, és egy Linkedin profil link.

A neved alá kerüljön egy bekezdés, amelyben a kulcsképességeidet fogod megadni. Itt nem arra kell gondolni, hogy jó vagy a csapatmunkában, bírod a stresszt, vagy kiválóan programozol. Ehelyett azokról a képességekről kell írni, amelyek mögött több éves tapasztalat van és igazolható, számszerűsíthető eredmény. Tehát például írhatod, hogy Pythonban 2 év tapasztalatod van, amelyet egy webfejlesztő cégnél szereztél. Azt is írhatod, hogy a felhasználói felületek kialakításában van a legnagyobb tapasztalatod. Ez esetben viszont tedd hozzá a konkrét technológiát is, amivel dolgoztál.

Ebben az összefoglaló bekezdésben legyél minél konkrétabb és törekedj arra, hogy az itt leírt mondataid tökéletes válaszok legyenek a megpályázott álláshirdetésben megjelenő követelményekre. Tehát ne beszélj félre, csak olyan képességeket, tapasztalatokat és eredményeket írj, amelyek szimpatikusak lehetnek a majdani munkáltatódnak és amelyekre büszke vagy.

Releváns munkatapasztalatok az önéletrajz-odban

Az önéletrajz-od tartalmi részét a legrelevánsabb munkatapasztalatokkal kezdd! Az olvasó érezze azt, hogy te vagy az ő embere, hiszen az összes munkatapasztalatod a leendő munkahelyeden is a feladatod lesz. A nem releváns, vagy túl régi munkatapasztalatokat nyugodtan töröld ki. Ebben a részben nem csak a konkrét céges állásaidról írhatsz, hanem például az egyetemi évek alatt felmerülő céges projektfeladatokról is.

Ilyenek lehetnek a házi feladatok, amelyeket egy cégnek készítettél, nyári gyakorlatok, amelyeket egy cégnél töltöttél. Továbbá a szakdolgozatod vagy diplomaterved is, amelyet szintén egy cégnél, vagy cég számára készítettél el. Ezeknek a munkáknak ugyanis hasonlóan professzionális eredményei lehetnek. Ráadásul a kivitelezés közben céges környezetben voltál, tehát végső soron ipari tapasztalatra tettél szert. Ezeket a félig ipari, félig oktatási tapasztalatokat persze egyértelműen el kell különíteni, hogy ne legyen belőle félreértés.

Az egyes munkahelyeken végzett feladataidról vázlatosan be kell számolni. Írd le néhány tömör vázlatpontban, hogy az adott munkahelyeden milyen feladataid és milyen eredményeid voltak. Csak olyan mondatokat írj, amelyekben be tudsz számolni valamilyen mérhető eredményről. Írhatod például, hogy “5 megvalósult fejlesztési projekt C# nyelv használatával, amellyel 15%-os bevétel növekedést okoztál a cégnek”. Írhatod azt is, hogy “Két olyan fejlesztési javaslat, amely 30%-os hatékonyság növekményhez vezetett”. A lényeg, hogy ne a levegőbe beszélj. Légy minél specifikusabb és hitelesebb.

A munkatapasztalatok végére érdemes beszúrni egy olyan részt, amely a saját magad által kezdeményezett projektekről, portfóliómunkákról szól. Ebben tömören le kell írni, hogy milyen alkalmazást fejlesztettél, milyen rendszerben, milyen nyelven, és ennek milyen hatása volt. Továbbá történt-e valamilyen hasznosítása, értékesítése az adott fejlesztésnek.

Képzések

Ezt követően számolj be azokról a képzésekről, amelyeken részt vettél. Ez a felsorolás is relevancia szerint legyen sorrendbe rakva. A szakdolgozattal, diplomatervvel záruló képzéseknél érdemes odaírni a dolgozat témáját is, amennyiben releváns a megpályázott munkakör szempontjából.

A nyelvismeret résznél arra a kérdésre is adj választ, hogy a tudásod mennyire aktív. Itt a munkakörtől függően érdemes részletezni az egyes részképességeket is. Ha van nyelvvizsgád, akkor azt is írd be, de feltétlenül add meg a megszerzés dátumát.

Az IT képességekre nem térnék ki, mert egy IT állásra pályázó jelöltnél nagyban csökkenti a CV komolyságát, ha a leendő munkáltató olyanokat talál ebben a részben, hogy Word, vagy PowerPoint. Egy szoftveres állásnál ezt a részt nyugodtan ki is hagyhatjuk.

Az önéletrajz-odban részletezhetsz még néhány szakmai és személyes készségedet. Itt is törekedni kell a relevanciára, és arra, hogy az adott készségek ne lógjanak a levegőben. Legyenek tényekkel alátámasztva az önéletrajz-od többi részében. Kerüld a túlságosan sablonos kifejezéseket, mint például a csapatjátékos, a stressztűrés vagy a kreativitás.

Egyéb információk

Az önéletrajz-od végére írhatsz még néhány személyesebb információt magadról, amelyet fontosank tartasz, és amelyekeket relevánsnak érzel a megpályázott álláshoz. Ezek ne legyenek túlságosan furcsák, ne küldjék azt az üzenetet a cégnek, hogy nem vagy közéjük való. Sőt, nézz utána a vállalatnak és próbáld meg kitalálni, hogy például milyen hobbi említése növelné a felvételi esélyeidet.

Ne feledd: a CV a te szakmai marketing anyagod. A te üzeneted az adott pozícióra. Ezért mielőtt megpályázol egy újabb állást, végezz kisebb-nagyobb módosításokat az önéletrajz-odon.

Anyagaink folyamatosan bővülnek, ezért érdemes külülnézned a www.programozaskarrier.hu oldalunkon, illetve Youtube csatornánkon is.

Innen folytatjuk a következő anyagban.