Hogyan legyek programozó, ha bizonytalan vagyok magamban?

Kérdések a képességekről és a célokról

Ha most ezt a cikket olvasod, akkor egészen biztosan motivált vagy a fejlődésre. A kérdés csak az, hogy hogyan legyél mielőbb programozó? Megfogalmazódott már benned az igény egy szebb jövő, egy tartalmasabb, kényelmesebb  életvitel iránt. Tehát tulajdonképpen a nulladik lépésen már túl is vagy. Ha még nem lennél eléggé motivált, akkor olvass el néhány cikkünket a szoftverfejlesztői szakmáról.

A következő lépés, hogy megválaszold az alábbi kérdéseket önmagadnak, őszintén:

  • Miért szeretnél programozással foglalkozni? Pontosan mi érdekel benne? Maga a programozás érdekes számodra, vagy csak az életszínvonalad javításának eszközét látod benne? Tudod-e egyáltalán, hogy mit csinál egy programozó? Tudnád-e hosszútávon végezni a programozói munkát?
  • Mit gondolsz a képességeidről? Képes leszel elsajátítani a programozási ismereteket? Képes leszel portfólió munkák elkészítésére? Eléggé absztrakt a gondolkodásod a programozási fogalmak megértéséhez? Tudod-e, hogy ezek közül melyek számtanak igazán?

Célok és motiváció egy programozó életében

Tapasztalatunk szerint, akinek a programozási munka önmagában is motiváló, az komoly esélyekkel indul ezen a pályán. Akinek a programozás csak egy eszköz az életszínvonal javítására, az általában nem ér célt a tanulással. Ha programozás közben nem nagyon érzed az idő múlását, a folyamatos gondolkodás és problémamegoldás örömmel tölt el, a folyamatos hibajavítás nem bosszant, hanem motivál egy tökéletesebb megoldás létrehozására, akkor valószínűleg megfelelő a hozzáállásod.

Én gyakorlatilag az általános iskola 4. osztályától foglalkozom programozással. Ez kb. 3 évtizede volt. Azért kezdtem, mert érdekeltek a számtógépek. Egyáltalán nem mozgatott az a gondolat, hogy ezzel később majd hatalmas pénzeket lehet szakítani. És az sem motivált, hogy szoftverfejlesztőként egy megbecsült szakmám lehet. Csakis azért csináltam, mert élveztem magát a folyamatot. Egy önjutalmazó rendszer volt, amely egyfajta flow élményt biztosított.

Akkor vagyunk flow-ban, ha képességeinket kissé meghaladó és egyben élvezetes tevékenységet végzünk. A folyamatos fejlődési igény biztosította, hogy kis mértékben elhagyjam a komfortzónámat, a működő programok pedig biztosították a sikerélményt. Ez a két faktor pedig együtt támogatta az önképzési folyamatot.

Programozó képességek

Mit gondolsz a képességeidről? Ennek a kérdésnek nem az az értelme, hogy idejekorán elvegye a kedved az egésztől. Pont az ellenkező a helyzet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programozás meglehetősen univerzális tudás. Nem kell ahhoz túlságosan reál beállítottság és elvont gondolkodás, hogy programozással foglalkozz. A szoftverfejlesztésnek sok területe van és nem kell mindegyikhez kockának lenni.

A frontend webfejlesztésben például rengeteg, eredetileg humán területről érkező programozó dolgozik. Igazság szerint, sok területen nagyobb eséllyel is indulnak az alapvetően humán beállítottsággal rendelkező fejlesztők, de erről majd egy másik anyagban beszélünk részletesen.

Az egyetemi pályafutásom alatt rengeteg, különböző típusú tanulóval találkoztam, de valahogy egyikük sem azért küzdött aránytalanul sokat a programozással, mert nem volt eléggé reál beállítottságú. Az ok inkább a motiváció és a lelkesedés hiánya volt. Az egyetemi mintavétel persze már önmagában is jelent egyfajta szűrést a tanulókat illetően, de azért az kijelenthetjük, hogy azok tanulók, akiket érdekelt a téma, kivétel nélkül képesek voltak elsajátítani a programozást.

A lényeg: ne kételkedj önmagadban és tudd, hogy mivel szeretsz foglalkozni

A lényeg, hogy a programozás legyen számodra egy önjutalmazó folyamat. Ne a távoli céljaidért csináld elsősorban, hanem azért, mert egyszerűen jó csinálni. A másik, hogy ne becsüld alá magad! Az ember nagyon sokszor hajlamos erre, ha egy új, számára ismeretlen témával találkozik. Induljunk ki abból, hogy nyitva hagyunk minden lehetőséget a fejlődésed előtt. Az önkorlátozó hiedelmek nagyon veszélyesek tudnak lenni. Nem szabad és nem is lehet levonni negatív következtetéseket addig, amíg nem próbáltad ki magas a területen.

Teendők a bizonytalanság enyhítésére: fókuszálj a céljaidra és tedd próbára a képességeidet

Bátorítunk tehát arra, hogy próbáld ki a programozást, mielőtt ténylegesen elkezded a tanulási folyamatot. Próbáld ki önmagad, egyrészt hogy tényleg motiváló-e számodra a programozás, másrészt hogy képes vagy-e megérteni és létrehozni alapvető programokat, algoritmusokat. Erre számos kezdő anyagot találsz az Interneten.

Ha még csak most barátkozol a gondolattal, hogy ezt a pályát választod, akkor javaslom, hogy keresd meg a számodra kényelmesen feldolgozható szintű és mennyiségű kezdő anyagot. Nem baj, ha egy kicsit fölé mész a szintednek, de azt semmiképpen ne érezd a tanulás közben, hogy totálisan elveszíted a fonalat. Keress olyan oktató videókat, és írott anyagokat, amelyek a programozás alapjaival foglalkoznak, lehetőleg Python nyelven, hogy ne kelljen a bonyolultabb szintaxissal foglalkoznod.

Keress olyan anyagokat, amelyekben egy kisebb játékprogramot, vagy érdekesebb szoftvert valósítanak meg. Fontos, hogy érdekes legyen számodra a téma és emellett ne legyen túl nehéz a kivitelezés. Ennek a folyamatnak most nem az a célja, hogy megtanulj programozni, hanem az, hogy feltérképezd önmagad. Légy kitartó, ne add fel az első nehézségnél. Derítsd ki, hogy érdekes-e számodra a programozás és képes lennél-e megtanulni azt.

Anyagaink folyamatosan bővülnek, ezért érdemes külülnézned a www.programozaskarrier.hu oldalunkon illetve Youtube csatornánkon is. Innen folytatjuk a következő cikkben.