Hogyan gyorsítsam fel a fejlődésemet mentor-ok segítségével?

Kédések a tanulásról

Kipróbáltad magad a programozás területén [link]. Tisztáztuk a felelősségvállalás jelentőségét és a képzési programok szerepét [link]. Tanultál egy módszert, amellyel felgyorsíthatod a fejlődésed [link]. Most egy másik módszerről lesz szó, amely szintén javítja az önképzésed hatékonyságát. Ez pedig nem más, mint a mentor-mentorált kapcsolat.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Volt-e olyan feladatom, amihez támogatást kértem egy ismerősömtől és ő hatékonyan tudott nekem segíteni?
  • Voltam-e már olyan nyelvtanfolyamon, ahol több, mint tizen ültünk?
  • Milyen körülmények között lehet a legjobb a tanulási teljesítményem?
  • Mennyire vagyok önvezérlő? Mennyire van önkontrollom a tanulási folyamat alatt?

A probléma az elakadással

Odáig rendben van, hogy kitűzöl célokat, ráfokuszálsz az önképzésre projekt alapon és optimalizálod az életed egyéb tevékenységeit. Olyanokat, mint például az egyetemi képzés, a munka vagy a család. De mit csinálsz akkor, ha egy fejlesztési projekted kivitelezése közben megoldhatatlannak tűnő problémával találkozol? Mit csinálsz, ha az időd szétforgácsolódik és soha nem tudsz leülni a projekteddel foglalkozni? Mit csinálsz, ha módszertani, vagy szakmai kérdéseid vannak, amelyeket nem találtál meg az Interneten? A válasz egyszerű: keresel egy mentort.

Válasz a kérdéseidre a mentorokkal kapcsolatban

A mentor egy olyan ember, akitől mester-tanítvány alapon tanulni tudsz. A mentor már birtokolja azt a tudást, amit te készülsz megszerezni. Mentor-ral dolgozni véletlenül sem azt jelenti, hogy az élet minden területén jobb nálad. Ezt csak a guruk engedhetik meg maguknak. Ha találsz egy mentor-t, magadnak, aki szívesen válaszol a felmerült kérdéseidre az adott területen belül, akkor gyakorlatilag már a célegyenesben is vagy. Miért? Mert ha benned ott van a motiváció, és már azt is megmondja valaki, hogy merre haladj az úton, akkor már csak a kitartásodra van szükség ahhoz, hogy odaérj. A kitartásról, mint egyáltalán nem elhanyagolható tényezőről majd egy későbbi anyagban beszélünk részletesen.

Találj egy mentor-t!

Egy igazán jó mentor-t nagyon nehéz megtalálni, és talán még nehezebb megtartani. Nem kell ugyan mindenben hasonlítanod a mentor-odra, de azért nem árt, ha sok tulajdonságunk közös. Fontos, hogy valamilyen tekintetben fenézz rá, és képes legyél őt tisztelni. Ehhez már a kiválasztás fázisában érdemes minden fellelhető platformon tanulmányozni a munkásságát és megbecsülni a személyiségét.

A mentor-i felkérésnél ne légy direkt. Először tárd fel a képességeidet és várd meg, hogy lát-e fantáziát egy közös munkában. Előbb kínálni kell valamit és csak az után kérni. Vigyázz, a jó mentor nem feltétlenül az, aki azonnal készségesen és nyitottan áll az emberhez. Emögött lehetnek hamis eredmények és bizonytalan tudás is.

Közös munka a mentorral

Ha mentorod javasol egy megközelítési módot, akkor ne vitatkozz vele. Őszintén fejezd ki a fenntartásaidat, beszélj a benned kialakuló gondolatokról, érzelmekről, de nem bíráld azt, aki segít neked. A mentor is csak ember, nem feltétlenül van tisztában a te képességeiddel. Az egészséges mentor-mentorált kapcsolat kialakulásához idő kell. Ha a mentorod kihívás elé állít, ne ess pánikba. Tégy meg mindent, hogy magadtól old meg a feladatot. A végső megoldásokhoz sok esetben 2-3 teljes összeomlás is szükséges. Ez azt jelenti, hogy általában ennyiszer el fogsz jutni a feladás és újrakezdés állapotába.

Ne add fel! Bíztasson a tudat, hogy van megoldás, csak meg kell találni. Ha végképp nem megy a dolog, akkor fordulj csak a mentor-odhoz, különben ki fog égni. Időnként kérj visszajelzést a mentor-odtól. Ez segít neked jó irányba menni, neki pedig ventillálni. Viszonylag sűrűn jelentsd neki a haladásodat, hogy képben legyen. Akkor jelents, ha éppen nem történt előrehaladás, mert fontos a kapcsolat fenntartása. A mentor-odnak is jól esik, ha látja, hogy halad az ügyed, elvégre ezért is vállalt el.

Saját tapasztalatok a mentor-álásban

Karrierünk során sokféle tanítvánnyal találkoztunk. Sokszor működött a kapcsolat, de előfordultak olyan esetek is, amikor nem. Volt olyan mentor-áltunk, akit egyszerűen nem tudtunk rávenni a programunk követésére, mert annyira speciális információ feldolgozási képességgel rendelkezett. Továbbá nem követte a mentor-álás alapvető szabályait, különös tekintettel a mentor javaslatainak követése pontra. Persze mindenkinek mások a képességei és jogodban áll olyan feladatokat végezni, amelyet te választasz meg, de ebben az esetben el kell fogadnod a mentor azon véleményét, miszerint túl problémás vagy ahhoz, hogy a továbbiakban foglalkozzon veled.

Volt olyan mentoráltunk is, aki iszonyú lelkes volt és hihetetlenül készséges az munkamenetet illetően, de sajnos ez a nagy lelkesedés nem párosult a megvalósítással. Ilyen esetben egy mentor tehetetlen, hiszen a tanuló látszólag mindenben partner, de sajnos csak nem jönnek az eredmények. Ennek a magánéleti válságtól kiindulva, a vizsgaidőszakon keresztül, a lelkesedés csökkenéséig, és a végcélok változásáig nagyon sok oka lehet. Erről majd egy másik anyagban részletesen beszélünk.

A mentorálás nem a legtökéletesebb módja az oktatásnak, de még így is ez közelíti meg a leginkább az ideális mester-tanítvány felállást, amely a leghatékonyabb képzési forma jelenleg.

Teendő a fejlődésed felgyorsításához a mentor-áláson keresztül

Ha szeretsz programozni, képes vagy a tanulásra, van kedved projekt alapon szoftvereket írni a portfóliód bővítésére, és mindemellett átlagon felüli kitartással is rendelkezel, akkor már csak egy mentor-ra van szükséged ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban érd el a céljaidat. Ebben mi is tudunk neked segíteni, amennyiben korlátozott kapacitásaink engedik. Kereshetsz te is neked megfelelő mentor-okat. Olyanokat akikkel valamilyen szinten tudsz azonosulni, mert már ott tartanak, ahova te is szeretnél eljutni, és akiknek örömet okoz látni a haladásod.

Anyagaink folyamatosan bővülnek, ezért érdemes külülnézned a www.programozaskarrier.hu oldalunkon, illetve Youtube csatornánkon is.

Innen folytatjuk a következő anyagban.