Fejlesztő-vezetői szerepek I.

(Neked milyen főnököd?)
Egy vállalat életútját több szakaszra bonthatjuk a kezdetektől a virágzáson keresztül a csődeljárásig. Természetesen nincs olyan vezető, aki minden életciklusban ugyanolyan hatékonysággal állná meg a helyét. A vezetői hatékonyság azon múlik, hogy adott helyzetben milyen szerepeket alakítunk. A vezetők általában több szerepben is megállják a helyüket, de az a legritkább esetben fordul csak elő, hogy egy vezető minden szerepben hatékonyan irányítja cégét vagy részlegét. A PEAI modell szerint négy alapvető vezetői szerepet különíthetünk el: termelő, adminisztrátor, vállalkozó és integrátor.

  • Termelői szerep: A termelői szerepben a vezető sokat dolgozik, fáradhatatlan. Általában komoly, kevés érzelmet mutat. Úgy gondolja, hogy a kemény munka minden problémát megold, és a tettek beszélnek. Állandóan határidőkkel küzd. A csapatmunka számára nem kifizetődő a kommunikációs igénye miatt. Külsőre konzervatív. Szereti, ha megoldódnak a dolgok. Szerinte soha nem dolgozunk elég keményen. A termelőkről azt tartja, hogy mindenkinek ilyennek kellene lennie. Az adminisztrátorokat szöszmötölőnek tartja. A vállalkozók szerinte lusták vagy az ár ellen úsznak. Az integrátorok pedig soha nem hoznak létre új értékeket.

  • Adminisztrátori szerep: Az adminisztrátori szerepben a vezető rendes, szervezett, visszafogott. Mániákus ellenőrző, és ragaszkodik a szabályok merev betartásához, az eljárásrendhez. Mindig pontos, törekszik a standardizálásra. Hisz a csapatmunkában, és ha mindenki követi a csapat szerepeket. A szokás kedvéért rendez megbeszéléseket, nem azért, mert szükséges. Megjelenésében is alkalmazkodik a normákhoz. Szereti, ha követik a szabályokat. Nem szereti, ha változtatni akarnak a szabályokon. A termelők tevékenységéről azt gondolja, hogy hosszútávon nem működhet. Az adminisztrátorokról úgy tartja, hogy mindenkinek ilyennek kellene lennie. A vállalkozókról úgy gondolja, hogy fejjel mennek a falnak. Az integrátorokat pedig gyanakvással figyeli.

  • Vállalkozói szerep: A vállalkozói szerepben a vezető időbeosztása rendszertelen. Nagy játékos, állandóan viccelődik, történeteket mesél, beszélget. Mindenkit bíztat, álmodozik, és gyakran túloz. Nem szeret várakozni, cselekvésorientált, nézetei gyakran meglepőek a környezet számára. A csapatot csak elképzelései meghallgatására tartja. Megjelenése trendi, művészi. Szereti, ha mindeni követi őt minden tekintetben. Nem szereti, ha kimarad a dolgokból, és ha nem látja a kezdeményezés szikráját sem. A termelőket hasznosnak tartja, az adminisztrátorokat bürokratáknak. A másik vállalkozó szerepben lévőt makacsnak és arrogánsnak gondolja. Az integrátorról úgy tartja, hogy ő a jó fiú a csapatban.

Integrátor szerep: Az integrátori szerepben a vezető megbízható, tisztességes, gondoskodó. Kiváló hallgatóság, és mindig ott van, ha kell. Folyton a kompromisszumokat lesi, és próbálja megérteni az embereket. Empatikus, a problémákat átéléssel oldja meg. A cél számára a csapatmunka megvalósítása. Külsőleg barátságos, segítőkész. Szereti, ha együtt cselekszik a csapat, ha mindenki bízik benne és privát információkkal látják el. Nem szereti, ha nyíltan bírálnak másokat, és kéretlenül véleményt mondanak. A termelők kapacitásait a csapat javára próbálja fordítani. Az adminisztrátorokat lazábbnak akarja látni. Reméli, hogy a vállalkozók nem okoznak túl nagy felfordulást. Az integrátoroktól balsejtelmei alakulnak ki.

Természetesen senki nem képes az összes funkciót egyszerre ellátni, de ha a helyes időzítéssel, és megfelelő körülmények között alkalmazunk rövid- és hosszú távú, továbbá kifelé és befelé irányuló szerepeket, akkor nagyságrendekkel megnövelhetjük vezetői pozíciónk hatékonyságát.

  • Kifelé irányuló szerepek: Termelő és Vállalkozó
  • Befelé irányuló szerepek: Adminisztrátor és Integrátor
  • Rövidtávra irányuló szerepek: Termelő és Adminisztrátor
  • Hosszútávra irányuló szerepek: Vállalkozó és Integrátor

Mivel egy-egy szerepet több szervezeti szereplő is alakíthat, továbbá egy vezető több szerepben is tündökölhet egyszerre, ezért a gyakorlatban csupán az lehet a cél a vezetői csoportok összeállításánál, hogy összességében tartalmazzon megfelelő mennyiségű alap szerepet. Ha szem előtt tartjuk továbbá, hogy eközben a vállalati életciklusnak is meg kell felelni, akkor a feladat már igencsak bonyolulttá kezd válni. Mindazonáltal törekedni lehet és kell is rá, hogy a vezetői csoport összeállításánál a vállalati életciklusnak megfelelő vezetői szerepek legyenek dominánsak. (Steven ten Have 2003)